I v době, kdy jsou muzea zavřená a je omezené cestování, se mohou zájemci vydat do Národního zemědělského muzea v Praze a seznámit se i s jeho pobočkami. Třeba jihočeským zámkem Ohrada poblíž Hluboké nad Vltavou.

Pracovníci muzea přichystali projekt, který má po dobu zavření poboček muzea sloužit veřejnosti ke zpestření pobytu doma. V nadcházejících dnech tak zájemci na webu nzm.cz a sociálních sítích Facebook, YouTube, Instagram a Twitter naleznou zajímavý obsah, jako jsou například online výstavy, vědomostní kvízy, originální recepty z kurzů Uvařeno v muzeu, zajímavá výročí, publikace ke stažení zdarma či krátká videa o sbírkových předmětech a expozicích.

Muzeum se takto snaží nahradit svou službu veřejnosti, na své si zde přijdou všechny generace – děti a mládež, dospělí i senioři. Na stránkách nzm.cz bude k dispozici řada zajímavých témat a tipů a zábavy. Projekt bude postupně spouštěn od středy 25. března a nese název V muzeu jako doma. „Snažili jsme se rychle reagovat na nastalou situaci a všichni kolegové spojili síly, abychom veřejnosti poskytli co nejvíce podnětných informací. Je to malý příspěvek k tomu, jak zpříjemnit lidem pobyt v domácím prostředí – když nemohou oni na návštěvu k nám, mohou si nás pozvat k sobě domů,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Jako první bude veřejnosti zpřístupněn cyklus fotografií českého zemědělství, který pro muzeum vytvořil Jindřich Štreit a jenž je součástí výstavy Jindřich Štreit a Cykly. Následovat také online výstava souboru vzácných obrazů ze Šrobárovy sbírky, kterou tvoří 153 děl starých mistrů a evropských malířů 19. století.

Pro zábavu a vzdělávání nejen dětí poslouží vědomostní kvízy a publikace zdarma ke stažení, jako je zejména soubor sedmi Obrázkových statistik z jednotlivých oborů zemědělství – Rybářství, Lesnictví, Myslivost, Zemědělství, Voda Půda a Potraviny. Prohlédnout si lze také některé ze vzácných svazků kačinské Chotkovské knihovny.

Praktické využití nabízí recepty z populárních kuchařských kurzů Uvařeno v muzeu, které připravili členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR, a to včetně cukrářských receptů pro děti.

Všechny zrušené akce pro veřejnost se muzeum pokusí nahradit alespoň tematicky souvisejícími zajímavostmi či tipy. Místo oblíbeného Bylinkového dne, který se měl konat 18. dubna, muzeum nabídne alespoň Bylinkový týden – online tipy a rady od bylinkářů a vědců z resortních výzkumných ústavů.

V příštích týdnech kurátoři muzea chystají též krátké videoprohlídky jednotlivých expozic či nově instalovaných výstav. Návštěvníci tak budou mít možnost zamířit na jednotlivé pobočky – zámky Kačina a Ohrada, do nově rekonstruovaných Valtic či muzea zemědělské techniky v Čáslavi. Muzejní lektoři připravují krátká videa o vzácných exponátech, kurátoři zprostředkují dětem, jak vypadá práce muzeologů a jak probíhá záchrana a restaurování například vzácných fotografií.

Návštěvníci stránek mají také možnost poslechnout si řadu odborných přednášek či prezentací z předešlých akcí.