„To, že manžel nebude u porodu mě sice mrzí, ale vzhledem k tomu, že nebyl ani u prvního, tak jsem s tím smířená. V podstatě vím do čeho jdu a jsem na to připravená. Respektuji nařízení vlády v této nelehké situaci a myslím si, že se jedná o správný krok,“ uvažuje.

Před koronavirem je podle ní zapotřebí ochránit jak novorozence, tak především zdravotnický personál. „V případě nákazy jednoho z těchto členů je ohroženo celé oddělení. Bohužel v životě nastanou situace, kdy nelze lámat vše přes koleno,“ zamýšlí se maminka, která se novorozeněte nemůže dočkat.

„Na miminko už se všichni moc těšíme, nejvíce téměř tří letá dcera Monča. Pevně věřím, že se do mého porodu situace ohledně pandemie zlepší a manžel mi bude nápomocný,“ líčí.

Pohlaví miminka s manželem znají. „Pro ostatní je to překvapení. Pro holčičku jsme vybrali jména Verunka nebo Janička. Když to bude kluk, tak jedině po tatínkovi Josef,“ vypráví s úsměvem devětadvacetiletá žena.

Z druhého porodu velký strach nemá. „Z předešlé zkušenosti jsem rozhodnuta rodit opět v Jindřichově Hradci, kde je jak perfektní přístup personálu, tak i útulné zázemí nemocnice. Byla jsem zde naprosto spokojená. Termín porodu mám první týden v dubnu,“ prozrazuje Jihočeška, která s dcerou ráda jezdí za sestrou Editou do nedaleké obce Klec na Jindřichohradecku. „Sestra je mladší a má již dvě děti. Takže si spolu hrají,“ dodává Hana Mazancová.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Jih hlásí 32 potvrzených nakažených, jeden je ve vážném stavu

Gynekologicko-porodnické a Neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice informuje budoucí rodičky

Pavilon K (porodnice a neonatologie) je pro veřejnost uzavřen a je nastaven pouze jednosměrný provoz – směrem ven z budovy. Toto opatření v praxi znamená, že budoucí maminky zazvoní u hlavního vchodu z ulice L.B. Schneidera na zvonek porodní sál a telefonicky se s porodní asistentkou dohodnou na dalším postupu.

„Pro ženy s podezřením či potvrzenou nákazou COVID -19 máme zřízený i samostatný porodní box na 4. patře pavilonu K, na této stanici perinatologie bude probíhat i následná poporodní péče,“ uvádí Nemocnice České Budějovice na sociální síti.

Českobudějovická nemocnice dále informovala, že návštěvy otců se v současné epidemiologické situaci jeví jako vysoce rizikovým článkem, proto se rozhodli otce vyčlenit. „Toto vše činíme s ohledem na minimalizaci rizika přenosu infekce, ať již mezi novorozence, matky, ale i ošetřovatelský personál,“ píší.