Případ se stal v pondělí 14. září, kdy podle policejní mluvčí Jaromíry Novákové ve 12,39 hodin na tísňovou linku 158 operačního důstojníka Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje v Českých Budějovicích oznámil ženský hlas: „V Plzni v soudní budově je bomba.“

Poté byl hovor ukončen. Informaci operační důstojník bez prodlení předal západočeským kolegům do Plzně a rozběhlo se rozsáhlé šetření napříč Plzeňského a Jihočeského kraje.

Českobudějovičtí policisté museli evakuovat přes 500 lidí z obchodního centra v Českém Vrbném kvůli oznámení o uložené bombě.
Hrozili bombou i koronavirem. Za nejapný žert až osm let natvrdo

Plzeňští policisté ihned budovy soudu zajistili a evakuovali všechny osoby. Kontroly objektů s nasazením služebních psů na vyhledávání nástražných výbušných systémů nepotvrdily uložení žádného takového předmětu.

"Kriminalisté ze Strakonic ve spolupráci s kolegy z Plzně začali prověřovat všechny získané poznatky k případu, které vedly do Jihočeského kraje, a to konkrétně k osobě z jedné obce na Strakonicku. Strakoničtí kriminalisté shromáždili, vyhodnotili a zadokumentovali důkazní materiály a v pondělí 30. listopadu 2020 případ uzavřeli," uvedla Jaromíra Nováková.

Uzavřené okolí Okresního soudu v Jindřichově Hradci kvůli ohlášení bomby.
Ohlášení bomby evakuovalo padesát lidí z jindřichohradeckého okresního soudu

Ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy vyšetřovatelka sdělila obvinění jedenatřicetileté ženě ze Strakonicka. V případě odsouzení hrozí pachatelce trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Případy šíření poplašných zpráv na jihu Čech najdete ZDE:

Pouták - šíření poplašných zpráv.Zdroj: Redakce