Rekordně nízké srážky, rekordně vysoké teploty. Takový je obrázek letošních prázdnin. Pekelná výheň panující v regionu v pátek opět psala extrémní kapitolu. Meteorologové naměřili v Českých Budějovicích nejvíce 36,7 °C. Dosavadní rekord pro tento den byl tedy zhruba o stupeň překonán.

Přepisování teplotních rekordů pro 7. srpen se týkalo celé řady stanic a kvůli vlně veder se letos zápisy mění už neobvykle dlouhou dobu. 
„V tomhle smyslu je to hodně výjimečné," zhodnotila letošní počasí Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Vysoké teploty si někteří slastně užívají u jihočeských rybníků, aniž by museli do Arábie nebo do Španělska, jiní ale trpí. Pro řadu lidí je současné léto problémem.
„Na nákup musím hned ráno. V osm už musím být doma, dokud se teplota nezačne zvedat. Přes den vůbec nevycházím." Takhle komentují současné počasí staří lidé nebo třeba kardiaci.

Počasí ovlivňuje i povrchové a podzemní vody. Vltavu a Malši dotují ze svých zásob přehrady, ale na řadě míst, například na dolní Lužnici, už se průtok blíží historickému minimu za sto let. Srpnový průměr průtoku pro Bechyni je 18 kubíků za vteřiny, historické minimum je 1,5 kubíku a nyní zde tečou dva kubíky. 
Zhruba na polovině meteorology sledovaných mělkých vrtů je nynější situace hodnocena jako silně podnormální.

Úmorná vedra se opakují po 68 letech

Marně vzpomíná 82letý Oldřich Tripes z Komařic na Českobudějovicku, který tady už desítky let píše obecní kroniku, na taková dlouhodobá vedra, jaká nyní panují. Pro nějakou zmínku o tropickém počasí musel v kronice obce listovat až do roku 1947.

„Od poloviny měsíce dubna nezapršelo čtyři týdny," četl pro Deník Oldřich Tripes 
z obecní kroniky, kterou psal tehdy František Pavel, a pokračoval: „Byli toho roku zemědělci ustaraní, krmili dobytek jen nouzově a co mohli, tak odprodávali. Z toho důvodu byly také zvýšeny příděly masa a šetřilo se chlebem," dodal kronikář s tím, že 2. června roku 1947 dosahovala teplota 35 stupňů Celsia.

Od začátku senoseče tak zemědělci z Komařic museli podle záznamů Františka Pavla jezdit sušit až do pohraničí. „Postupně s přestávkami žní se na Kaplicku vystřídali všichni rolníci z Komařic," četl Oldřich Tripes v obecní kronice. Zemědělci z Komařic tak dle jeho slov byli ve Stropnici, Černém Údolí nebo třeba v okolí Rapotic.

„Stálo to mnoho námahy, ale v zájmu zachování stavu dobytka to bylo nutné," citoval Oldřich Tripes a dodal, že za trávu z jednoho hektaru luk museli zemědělci tehdy zaplatit 200 až 300 korun za obě seče.

Zásoby vody

Dlouhotrvající sucho a vysoké teploty se projevují i na povrchových a podzemních vodách.
V některých rybnících bez vydatnějších přítoků je hladina 
i 30 až 50 centimetrů pod normálem. Řada drobných vodních toků už zcela vyschla a minimální průtok mají i řeky, jejichž tok nevylepšují z dlouhodobých zásob přehrady. Zhruba u poloviny meteorology sledovaných mělkých vrtů v regionu je hodnocena hladina jako silně podnormální.

Záchranáři

Nárůst výjezdů až o třicet procent, registrují nyní záchranáři. „Normálně vyjíždíme tak ke dvěma stům případů denně, v letních vedrech je to až dvě stě šedesát," říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková. Kromě klasických kolapsů a infarktů přibývá také úrazů, protože horko snižuje pozornost. Častěji tak dojde i k dopravní nehodě. Samostatnou letní kapitolou jsou úrazy na koupalištích.

Hasiči

„V letních měsících hasiči každoročně evidují zvýšený počet požárů zejména travních, polních a lesních porostů, způsobených neuhašenými táboráky, odhozenými nedopalky cigaret či od jisker ze zemědělské techniky," říká tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů. K zásahu tohoto druhu vyjížděli například českobudějovičtí hasiči ve čtvrtek do lesa u Čejkovic, kde hasili požár lesní hrabanky.

Zahrádkáři

S dlouhotrvajícím suchem bojují 
i zahrádkáři. „Každý se s tím trápí. Když jdu po zahradě, všechny rostliny volají dej mi vodu. Je to hrozné. Zalévám ráno a večer," říká Milan Syrovátka, který se stará o zahrádku v Nových Hodějovicích. K broskvi, když dozrávaly plody, dával každý den 40 litrů vody. Naštěstí má tisícilitrovou nádobu na dešťovou vodu a další menší nádoby, ale zásoby už se mu tenčí. Tím spíše, že už musí zalévat i azalky a rododendrony, což nepamatuje.

Zemědělci

Sklizeň obilovin a pícnin a také chov zejména mléčného skotu ovlivňuje výrazně současné počasí. Na jednu stranu bude zřejmě sklizeň obilovin při nynějších slunečných dnech velmi rychle ukončena, ale na druhou stranu porostům v koncové fázi zrání chybí vláha, takže mohou klasy mírně ztrácet na váze. Travnaté louky, které se sečou kvůli krmení, ale jednoznačně trpí nedostatkem vláhy. To bude mít za následek i výrazně menší objem sklizených pícnin.

Sportovci

Velkou péči vyžadují v těchto dnech trávníky fotbalových klubů. „Kropím ráno a v noci," říká místopředseda fotbalového klubu SK Planá Luboš Pintér. Doplňuje, že si už předem naplánoval dovolenou, při které snáze se svými pomocníky – syny a jedním z bývalých hráčů, zajišťuje přípravu trávníku na dnešní turnaj. Celý život se věnuje kopané, jako hráč i funkcionář, ale podobné počasí nepamatuje. „Tohle je opravdu extrém," zdůrazňuje Luboš Pintér.

Kropení ulic

Od teploty nad 25 °C kropí 
v Českých Budějovicích firma .A.S.A. předem určené trasy 
ve městě. Spotřeba vody se odvíjí od času, kdy se v daný den začne kropit. Včera činila kolem okolo 80 metrů krychlových. Kropení města zajišťují dva vozy. V centru Mercedes Benz s nádrží na sedm metrů krychlových a na sídlištích Liaz 110 s nádrží na osm metrů krychlových vody. Pokud je teplota na úrovni 25 °C konzultuje firma případné kropení s magistrátem.

Zvířata

Vyšší dávky tekutin pro chovaná zvířata a třeba i mimořádné zastínění králíkáren. To jsou opatření, kterými chovatelé čelí současným vysokým teplotám. Je ale například nutné dbát i na to, aby zvířata nezůstávala sama 
v autě, které je na slunci. Pobyt 
v takovém voze se prakticky podobá pobytu v sauně. Teplota se totiž rychle vyšplhá na šedesát až sedmdesát stupňů. Rozhodně nestačí pootevřeného okénko a miska s vodou. V přehřátém autě může zvíře i uhynout.