Budějovičtí radní v pondělí odsouhlasili prodloužení smlouvy mezi městem a národním podnikem Budějovický Budvar o názvu sportoviště, jejíž platnost skončí k 31. říjnu. V úterý to řekl primátor města Jiří Svoboda.

Za to, že se zimní stadion jmenuje Budvar aréna, platí pivovar městu dva miliony korun ročně. Město ale chtělo více peněz, a tak se jednání o uzavření nové smlouvy protahovala. 

Podle Jiřího Svobody nyní smlouva s Budvarem platí do 31. května příštího roku. „Smlouva je prodloužena za stejných podmínek jako dosud,“ potvrdil Jiří Svoboda. Doplnil, že na jaře příštího roku budou Budějovičtí hledat partnera, který by s městem uzavřel smlouvu o názvu zimního stadionu na období příštích čtyř až pěti let.

Ředitel národního podniku Budějovický Budvar Petr Dvořák označil rozhodnutí radních za dobré a pragmatické řešení. „V dlouhodobé perspektivě jsme připraveni podporovat českobudějovický hokej i v případě postupu do extraligy. Na jaře proto budeme usilovat o trojstrannou dohodu s magistrátem i hokejovým klubem, která bude výhodná pro všechny strany a zároveň zajistí optimální podmínky pro další rozvoj hokeje v našem městě,“ řekl Petr Dvořák.

Výhodou dočasného prodloužení smlouvy pro město je skutečnost, že na konci sezony bude jasné, jestli klub postoupí do extraligy. To totiž může ovlivnit zájem pivovarů o reklamní prezentaci. V extralize se povinně čepuje pivo partnera soutěže. Nyní je to Radegast, a pokud chce někdo prodávat na stadionu jiné pivo, musí zaplatit „pokutu“ 13 milionů korun.

Mimo Budvaru přichází pro název stadionu v úvahu pivovar Samson. Podle dřívějšího vyjádření Jiřího Svobody už zástupci Samsonu jednali s městem a vyjádřili přání přihlásit se do případné veřejné soutěže. 

Mluvčí Budějovické Budvaru, n. p., Petr Samec před časem připomněl, že pivovar oslovil město s žádostí o prodloužení současné smlouvy již 30. června. Pivovar podporuje budějovický hokej už od roku 1993, je i přímým sponzorem klubu.