„Snad mezi těmi pokutovanými byl i ten, kde jsem si koupila smažák a hranolky. Bylo to moc dobrý, ale pak jsem si užila střevní problémy,“ mračí se studentka Lucie, která během živitelky pracovala pro jednoho z vystavovatelů.

„Samotnému by mi to bylo jedno, ale kvůli vnoučatům jsem nakonec rád, že jsme místo klobásy u stánku zašli do normální restaurace. Snacha by se určitě zlobila, kdybych jí děti vrátil s nějakým bolením břicha,“ přidává se Antonín Skalický, který si návštěvou českobudějovického výstaviště zpestřil rodinnou dovolenou na Lipně.

„Zjistili jsme nedostatky, které dokázali v průběhu kontroly provozovatelé odstranit. Většinou šlo o ukládání odpadů do kartonových krabic namísto do uzavíratelných omyvatelných košů. Pouze ve dvou případech jsme uložili blokové pokuty tisíc korun za nedostatky v osobní hygieně,“ zhodnotila průběh kontrol vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje MUDr. Dagmar Smitková.

Pokutovaní prodejci podle ní například nebyli schopni zajistit, aby při manipulaci nedocházelo ke kontaminaci nebalených potravin, neměli zajištěno mytí rukou při přechodu z takzvané nečisté práce na čistou a skladovali potraviny ve znečištěných chladicích a mrazicích zařízeních.