Tělo v loďce na Vltavě, znásilněná a zavražděná dívka na Šumavě, mrtvý režisér pohádky na zámku v Blatné, podivná smrt na Hluboké, uškrcený muž na vrcholu Třístoličníku, zastřelený ředitel hotelu v Českém Krumlově či vražda v bordelu u Lipna, to jsou jen některé z případů, které bude od ledna příštího roku na obrazovkách České televize řešit českobudějovická filmová mordparta.

Po Místech zločinu z Plzně a Ostravy se zločin přestěhoval do jižních Čech. Premiérovou řadu seriálu inspirovanou skutečnými případy, bude program ČT1 vysílat po třináct pondělních večerů od 2. ledna nadcházejícího roku. Předchozí dvě řady oblíbeného seriálu přilákaly k obrazovkám vždy přes 1,3 milionu diváků. Tentokrát bude policejní tým pracovat ve složení David Novotný, Judit Pecháček (Bárdos), Leoš Noha, Filip Březina a Pavla Beretová. Místo zločinu České Budějovice natočili Jiří Chlumský a Jan Hřebejk.

Zabrousí i na venkov

„Přesto, že má seriál v názvu jméno jihočeské metropole, nepůjde o klasickou městskou detektivku. Naopak, naší snahou je strávit co nejvíce času venku v krajině nebo v menších městech a ukázat ikonická místa spojená s regionem. Malebnost a klid jihočeské krajiny jsou postaveny do kontrastu se zločinem, povětšinou banálním, brutálním a zbytečným,“ vysvětluje kreativní producent České televize Jan Lekeš.

Ve slepém rameni řeky Malše se natáčel další díl seriálu Místo zločinu Budějovice.
Zločinci se vrátili do Budějovic na hausbót u Sokoláku. Točili tady detektivku

Kromě vyšetřování a náhledu na kriminalistickou práci přinese seriál také pohled do soukromí postav. Šéf vyšetřovacího týmu Karel Dvořák (David Novotný) sloužil dříve u tajných služeb a nepřímo zavinil fatální zranění kamaráda. Jeho osobní linka se prolíná okrajově celou touto řadou seriálu. Diváci se mohou těšit i na Emu Grodskou (Pavla Beretová), která je z Ostravy převelena do Českých Budějovic na místo šéfky tamní kriminálky. „Mimo linku detektiv᠆ních příběhů představuje hlavní devízu kriminálek Místo zločinu prozkoumávání míst, kde se natáčí. Kameramanovi Asenu Šopovi se daří zachytit atmosféru a genia loci kraje. Díky natáčení se na místa, která mohou být i jiná než kriminální, člověk zase dívá jinýma očima. Nový tým kriminalistů je navíc opět složen z výborných her᠆ců, i proto věřím, že se divákům bude seriál líbit,“ uvádí herečka Pavla Beretová.

Kromě služebně starších vyšetřovatelů se seriál zaměří také na mladou dvojici kriminalistů v podání Jany Šímové (Judit Pecháček) a Petra Brauna (Filip Březina). Tým doplní rovněž státní zástupkyně Lucie Veselá (Jitka Schneiderová) a soudní lékař Alex Karpenko (Martin Myšička). „Přiznávám, že jsem ze začátku měla trochu problém, se do role dostat. Myslela jsem si, že mi drsnější charakter půjde jednodušeji. Určitě to byla jedna z nejnáročnějších postav, kterou jsem dosud hrála. Navíc jsem se poprvé musela naučit hrát se zbraní a celou roli se naučit v češtině,“ říká herečka Judit Pecháček, které ve filmografii dosud role policistky chyběla.

Činy se musely půjčit

A proč právě jižní Čechy? „Jižní Čechy jsme zvolili úmyslně, abychom vytvořili ostrý kontrast s výrazně syrovou Ostravou. Epizody jsme například natáčeli na Šumavě v Borových Ladách, v Českých Budějovicích, Táboře, v Třeboni i na hranicích s Bavorskem,“ vyjmenovává autor námětu a producent Martin Froyda. „V jižních Čechách jsme se setkali se vřelým přijetím místních lidí a náš projekt byl finančně podpořen Jihočeským krajem,“ dodává.

Přesto se filmaři potýkali s pořádným problémem. „Musím přiznat, že v této části republiky nebylo jednoduché vyhledat trestné činy, abychom se jimi mohli inspirovat. A protože většinou zpracováváme reálné případy, tak jsme si sem přivezli ty, které jsme posbírali po celém Česku. Kriminalitu v kraji jsme zkrátka museli takto posílit,“ říká s nadsázkou Martin Froyda.