K. v herně dělal, že hraje automaty, přistoupil k 25leté barmance jako pro cigarety a namířil na ni zbraň se slovy „Je mi líto, ale dejte mi kasírtašku“. V obavách o zdraví mu ji vydala s asi 5388 Kč. Se spoluobviněným, který čekal venku, mladíci odešli. Peníze si rozdělili.

Zločiny z archivu ZDE.

Daniel K. se v přípravném řízení doznal. Skutek prý inicioval a připravil Jiří Š., od něhož si kupoval pervitin. Na místo šli spolu, Š. s nožem. Čin proběhl tak, jak později konstatoval soud. On pak z bytu Jiřího Š. odešel do baru, kde ho u automatů zadržela policie. Barmance poslal omluvný dopis.

Tonya na archivním snímku VLM.
Zločiny z archivu: Obecně prospěšné práce za napadení zpěvačky z rasových důvodů

Podle Jiřího Š. ho Daniel při návštěvě požádal o zapůjčení pistole; na co to má být, se ho neptal. Pak je jeho přítelkyně poslala pryč, protože návštěvník byl zfetovaný. Prošli několik barů, ale žádné přepadení prý nedomlouvali a o jeho záměru nevěděl; ničím ho také pro takovou akci nevybavil. K. mu až na poslední chvíli řekl, že tu hernu udělá. Tak se také stalo.

Daniel K. dostal od okresního soudu za tento skutek a za tři krádeže v domě, od kterého měl klíč od babičky, dva roky do věznice s dozorem. Jiřímu Š. soud k loupeži připočetl ještě přečin nebezpečného vyhrožování. V prvních minutách 26. ledna přistoupil k zaparkovanému mercedesu, z kapsy vytáhl airsoftovou pistoli, natáhl ji a namířil na spánek spolujezdce se slovy, že ho klidně odpráskne, že mu na ničem nezáleží, že se s ním rozešla ženská. Když se ho 23letý řidič snažil uklidnit, namířil zbraň i na dalšího muže sedícího na zadním sedadle. Muži nato vystoupili a obviněného pacifikovali, než se vysmekl a utekl. Jiří Š. čin nedoznal, ale poškozeným se omluvil. Dva z nich ho poznali.

Násilí. Ilustrační foto.
Zločiny z archivu: V hádce o víno přišel o oko

Za tyto dva skutky mu soud uložil tři roky nepodmíněně. Byl předtím odsouzen již pětkrát, z výkonu posledního trestu byl podmíněně propuštěn 10. září 2012.

K. své dva roky vzal, Š. se ale odvolal. Podle krajského soudu ale první instance nepochybila. „Z celého kontextu důkazů je zjevné, že obhajoba odvolatele je legendou, která nepopírá nepopiratelná fakta, ale zpochybňuje jakoukoliv svou účast na činu a povědomost o něm,“ řekl předseda senátu. „Okresní soud byl shovívavý.“