„Nejlevnější kornout stál dvacet sedm korun, za ten nejdražší s čokoládovou polevou jsme dali asi třicet dva korun. No, dohromady nás to vyšlo něco přes stovku, což je za zmrzlinu pěkná pálka. Ale když jsme tady na výletě, tak si to dopřejeme,“ poznamenala Hana Stehlíková, která si v neděli vychutnávala s dcerou a manželem letní pochoutku na náměstí v Nových Hradech.

Také v Hluboké nad Vltavou sáhnou turisté hlouběji do kapsy. „Máme kopeček za devatenáct korun. Teď v těch vedrech šel hlavně sorbet, to jsou ovocné příchutě bez smetany. Lidi vybírají hlavně očima,“ řekla včera Deníku Lucie Turcovská z cukrárny a kavárny Vin de Café v Hluboké nad Vltavou.

Za točenou zmrzlinu tu turisté zaplatí ale i dvacet pět korun. Podobně je na tom i krajská metropole, kde se v centru pohybují ceny průměrně okolo dvanácti až patnácti korun za kopeček zmrzliny a za točenou šplhají k dvaceti korunám.

Podle výrobců mohla zmrzlina vzhledem k rostoucím cenám základních surovin podražit ještě daleko víc, což se však nestalo.

Drahý tuk

„Sušené mléko zdražilo z osmdesáti na sto třicet korun a největší položkou, která zvedá cenu, je hlavně živočišný tuk – mléko a máslo. Ty od poslední sezony podražily výrazně, hlavně na konci roku, pak ale zase mírně klesly,“ vysvětlil Libor Polívka z českobudějovické firmy POLI, která zmrzlinu vyrábí a distribuuje.

Prodejci nakupují od výrobců vaničkovou zmrzlinu zhruba o dvě koruny za litr dráž, kopeček je tak vychází zhruba na 2,50 Kč. Směsi na výrobu točené zmrzliny podražily asi o pět procent. Navíc se do vyšší ceny ledové pochoutky promítla i zvýšená sazba DPH, která narostla o čtyři procenta.

Průměrně se ceny za kopeček zmrzliny v cukrárnách pohybují kolem sedmi korun. „U nás stojí osm korun. Oproti loňskému létu jsme zdražili o dvě koruny za kopeček,“ řekla Deníku Jitka Franková z Cukrárny U Mostu v Týně nad Vltavou.

Jeden kornout točené zmrzliny má objem přibližně jeden decilitr a jeden kopeček asi 0,03 litru.