„Jak teď byla vedra, tak si lidé dávali nejvíc zmrzlinu a poháry, ale také ledovou kávu,“ podotkla číšnice z Mercury centra. O to, aby si lidé mohli pochutnat na zmrzlině bez obav a po jejich použití neměli zdravotní problémy, se starají pracovníci hygieny výživy krajské hygienické stanice. V průběhu letních měsíců kontrolují zmrzlinové a jiné stánky velmi často. „Obsahem kontrol je správný způsob prodeje a skladování potravin a dodržování hygieny,“ popsal František Kotrba z Krajské hygienické stanice.

Nejčastější problémy

Podle Kotrby jsou nejčastějším nešvary u zmrzlinářů nepoužívání ubrousků nebo hygienických rukavic, kdy hrozí kontaminace dotykem ruky. Dalším problémem je špatné skladování kornoutků. Ty se nesmějí povalovat na zemi u prodavačových nohou, ale musejí být v obalu. Prodejci také musejí mít k dispozici funkční zařízení na mytí rukou. „Stalo se nám to, že stánkařka měla stánek vybavený zařízením, ale bez přívodu vody a velice se hněvala, když pak byla ohodnocena blokovou pokutou,“ vzpomenul František Kotrba. Pokud prodavači nedodržují hygienická pravidla, hrozí jim přitom pokuta podle zákona o přestupcích do výše pěti tisíc korun.

Stánky i cukrárny

Pracovníci se zaměřují nejen na stánky, ale také na cukrárny a restaurace, kde se podávají zmrzlinové poháry. Právě tam je největším problémem nevhodné skladování zmrzliny, kterou většinou restaurace nevyrábějí, ale nakupují. Zmrzlina nesmí být nikdy skladována s jinými potravinami–například masem.

Milovníci mražené dobroty ale mohou být klidní. Kontroly totiž potvrzují, že výroba a uchovávání hotového produktu jsou dostatečně bezpečné.
Pokud kontroly našly u provozovatelů nějaké nedostatky, pak to byl například chybějící teploměr, nepoužití hygienických rukavic či ubrousku nebo neoznačení zásobníku.

Lucie Jakschová