Ti na Českobudějovicku zatím vyšli s čistým štítem, ale například na Prachaticku dostal prodejce za prohřešky šestitisícovou pokutu a dalších deset tisíc musel zaplatit ve správním řízení.

„Nejčastějším nešvarem prodejců je nepoužívání ubrousků nebo hygienických rukavic při manipulaci s kornoutky. Nacházíme případy prodejních míst nedostatečně vybavených funkčním zařízením na mytí rukou, problémem je i doplňování nevyprázdněných a nevymytých zásobníků se zmrzlinou,“ shrnul nejčastější nedostatky František Kotrba z krajské hygienické stanice (KHS).

Kontroly ale narazily i na stavební nedostatky v prostorách výrobny zmrzliny a neudržování provozovny v čistotě. Bez povšimnutí nezůstala ani barviva, která se do zmrzlin přidávají. Ta mohou být zdrojem alergií a dalších potíží. „Řešili jsme i jeden podnět na prodej přibarvované zmrzliny, kontrola však jeho opodstatněnost nepotvrdila,“ uvedla vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS Dagmar Smitková.

„Podle mého se to s těmi nároky přehání. Na rohlíky v samoobsluze také sáhne kde kdo, ruce má polovina z nás špinavější než jakákoli prodavačka zmrzliny a taky ty rohlíky bez obav jíme,“ nelámal si hlavu s hygienickými normami turista František Smejkal.