S malým předstihem vjeli letos do polí zemědělci při sklizni obilovin. První jsou na řadě ozimé ječmeny. Horké jaro uspíšilo jejich zrání zhruba o jeden týden. Na Českobudějovicku tradičně vyrážejí zemědělci na sklizeň obilovin v čase kolem svátků Mistra Jana Husa a Cyrila a Metoděje. Náskok oproti minulým rokům ale ztenčí poslední deště. Úrodu odhadují třeba v ZOD Blata jako průměrnou.

Podle Milana Peška, předsedy ZOD Blata, mají v podniku z 240 hektarů ozimých ječmenů posečenou polovinu. „Výnos je kolem padesáti metráků z hektaru. Je to ovlivněno suchem. Loňský rok byl ale horší,“ upozornil Milan Pešek. Blatští vjeli do polí v úterý. Teď stojí a musejí čekat, až porosty oschnou.

Ozimé ječmeny u Voříškova dvora nedaleko Českých Budějovic už seče ZD Hosín. Podle předsedy Jiřího Severy vjeli zemědělci do polí ve středu, ale už odpoledne je vyhnal déšť. Stihli sklidit sotva několik hektarů.

V něčem už ale mohou zemědělci bilancovat. Výborný výnos jahod, podprůměrný u sena. Taková je zatím letošní bilance zemědělců na Českobudějovicku.

Do Bavorova míří každoročně v červnu zájemci o čerstvé české jahody.
Samosběr jahod pro letošní sezónu v Bavorově skončil

Hodnocení roku hodně ovlivňuje jarní sucho. Někde ale bylo ku prospěchu. Například Jiří Netík ze Dvora Čihovice si chválí jahody, které pěstují v biorežimu a zavlažují je. „Nezmrzly. Dozrály o tři neděle dříve,“ říká Jiří Netík a připojuje, že z 0,2 hektaru byl výnos 1,2 tuny jahod. Příští rok je chtějí rozšířit už na hektar plochy.

Třešně se naopak v Čihovicích neurodily. „Dopadly bídně,“ zmínil zemědělecs tím, že na ranější plody v nevhodnou dobu zapršelo, popraskaly a pozdní odrůdy, které nyní dozrávají, jsou kvůli suchu drobnější a navíc hnědnou kvůli přeháňkám. Bilancovat už je možné v Čihovicích i první seče na senáž. Obecně slabší výnosy pomohla dorovnat vojtěška. „Má hlubší kořeny a vláhu si ze země vytáhla,“ vysvětluje Jiří Netík.

První sena byly horší také v ZD Hosín, výnos zhruba o třetinu nižší oproti průměru. „Až seče ke konci, na hlinitých půdách, které držely vlhkost, byly lepší,“ říká předseda ZD Hosín Jiří Severa a doplňuje, že se uvidí jaká bude celková bilance po druhé seči jetelů.

Sklizeň třešní v Chelčicích. Na snímku Miroslava Sheguta (vpravo) a Tanya Kolesovapři sběru třešní ve firmě Zemcheba Chelčice v Jižních Čechách.
OBRAZEM: Třešně se urodily, přes kroupy a sucho

Průměrný výsledek senoseče zatím mají v ZOD Blata. „Chyběla ze začátku voda,“ potvrzuje suché jaro i na Blatech předseda ZOD Milan Pešek.
V ZS Dubné už letošní sklizeň vede nový předseda, dřívější agronom Jiří Spěváček. Jiří Návara, který v zemědělském podniku pracoval 46 let, odchází do důchodu. „Přes léto ještě pomohu,“ uvedl s úsměvem ke střídání stráží Jiří Návara. V Dubném se nyní chystají vyrazit na ozimé ječmeny. „Ještě nejsou dotažené, potřebují tak čtyři, pět slunečných dnů,“ říká Jiří Spěváček k plodině, kterou mají oseto 225 hektarů.

Letos se díky horkému jaru pustili třeba Hosínští do polí dříve, ale kombajny momentálně z porostů vyhnal déšť. Na řadě jsou jako obvykle první ozimé ječmeny. Jiří Severa, předseda ZD Hosín, odhaduje ve svém podniku jejich úrodu o 15% až 20% slabší, oproti průměru. „Zrno je trochu menší,“ říká Jiří Severa. Na vině je sucho, které panovalo v regionu v prvních jarních měsících.

Žně, které letos začaly na některých místech o týden nebo i více dnů dříve, nyní čekají až pominou deště.

Všesokolský slet v Českých Budějovicích.
Jihočeští sokolové míří na slet do Prahy