"Bouřky v noci způsobily více než 10 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo na našem distribučním území více než 9 000 domácností. Nicméně většinu poruch se nám ještě během noci podařilo odstranit, v tuhle chvíli zůstává bez elektřiny už jen 400 domácností na Táborsku a Pelhřimovsku," uvedla Martina Slavíková, vedoucí Koncernové komunikace skupiny E.ON.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů po středeční osmé večer uvedla, že jihočeští hasiči v souvislosti s počasím evidují zhruba 80 zásahů. 

"Naprostá většina jsou popadané stromy, desetkrát jsme čerpali vodu. Nejvíce zasažené je Písecko, Táborsko a Jindřichohradecko. V tuto chvíli se již situace uklidňuje," popsala.

V Tiché ulici v Českém Krumlově, v části Nové Spolí nedaleko kryté lávky Rechle, se po deštích zřítila opěrná zeď s částí parkoviště.
OBRAZEM: V Krumlově se po deštích sesunula opěrná zeď pod bytovkou

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu má na jihu během noci na čtvrtek dojít k ustávání srážek a ubývání oblačnosti až na polojasno. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od 14 do 11 °C. Slabý jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, zpočátku v bouřkách přechodně zesílí. Během bouřek hrozí i přívalové srážky nebo kroupy.

Předpověď pro Jihočeský kraj na čtvrtek přiblížil meteorolog Daniel Maňhal: "Zpočátku polojasno, během dne přibývání oblačnosti a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Večer ustávání srážek a částečně ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 21 až 24 °C, na horách 16 až 19 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s."