A právě operace, které takové problémy řeší, byly ve čtvrtek hlavní náplní odborného setkání urologů v Českých Budějovicích. Na třídenní konferenci České urologické společnosti se sem sjela tisícovka lékařů, sester a farmaceutických odborníků. „Jde o to, abychom si navzájem sdělili poslední poznatky v našem oboru a podělili se o své zkušenosti," vysvětluje lékař urologického oddělení českobudějovické nemocnice Pavel Tolinger.

Právě tam se uskutečnily dvě ze čtyř operací přenášených živě do konferenčního sálu, při kterých operatéři o svých postupech mohli diskutovat s účastníky konference.

Resekci prostaty metodou HOLEP kolegům přiblížil Otto Köhler. „Je to již osvědčená metoda. Pomocí laseru se uvolní jednotlivé laloky prostaty, zastrčí do měchýře, odkud se pak tkáň odstraní ven. Právě tato metoda je jako jediná použitelná u velkých prostat. Můžeme tak operovat ty prostaty, které by byly jinak indikovány k otevřené operaci," vysvětloval operatér.

Jeho kolega Jaroslav Ženíšek prováděl v přímém přenosu takzvanou bipolární trasuretrální resekci prostaty, při níž se k odstranění tkáně používá elektrický proud. „Přístroj se zavádí přes močovou trubici a tak, jak jde dopředu technický vývoj, tak se ten přístroj dál modernizuje. Na rozdíl od starší metody má ta současná lepší parametry při zastavování krvácení, pacienty neohrožuje dalšími komplikacemi, jako je například vytváření krevních sraženin. Většina pacientů se i vyhne potřebě transfuze, zkracuje se doba pobytu v nemocnici. Podle propočtů zahraničních kolegů se i přes větší náklady na techniku snižují celkové náklady na jednotlivé operace," přibližoval Jaroslav Ženíšek výhody.

Jak doplňuje Pavel Tolinger, zvětšená prostata nenádorového původu trápí celou řadu pacientů. „U mnoha mužů přichází s věkem, vytváří odpor v močových cestách, znemožňuje pacientům volně močit, zeslabuje proud, zvyšuje náplň v močovém měchýři. I když budeme brát v potaz pouze benigní hyperplazii prostaty, tedy odhlédneme od problematiky karcinomu prostaty, není dobré problém podceňovat. Úplné zanedbání může vést až k selhání ledvin a závislosti pacienta na dialýze. Je tedy důležité, aby v případě problémů muži včas vyhledali odborníky," zdůrazňuje.

Operace ale není jedinou možností, jak se se zvětšenou prostatou vypořádat. „Máme možnosti medikamentózní léčby, existuje řada preparátů, které v úvodních fázích této problematiky umí pomoci, operace je řešení až druhé linie," dodává urolog.

Pokud je již třeba chirurgický zákrok, operatéři odstraní tu část prostaty, která je zvětšená a uleví tak pacientům od potíží. „Jsou to středně náročné výkony, doba hospitalizace se liší obvykle od tří do pěti dnů, vyžaduje krátkodobé zavedení močového katetru asi na dva dny. Celková rekonvalescence trvá asi šest až osm týdnů. Pokud operace proběhne standardně, neměla by pacienta z dlouhodobého hlediska nijak omezovat," doplňuje Pavel Tolinger.