Roman Kössel z hlubocké zoo v pondělí vysvětlil, že je zoo zavřená z důvodu bezpečnosti návštěvníků. „Nedělali jsme nic zásadního, ale ráno jsme prohlíželi, zda jsou v zoo nějaké napadlé stromy a větve. Větve tu byly rozházené, ale není to nic velkého. V okolí zoo jsou dubové aleje, takže jsme z důvodu bezpečnosti v pondělí zavřeli,“ shrnul s tím, že velká část zvířat je schovaná v závětří a zaleze si sama. „Létajícím zvířatům by mohla vichřice vadit, ale zalezou si sama,“ podotkl s tím, že na stav v zoo po celý den pracovníci dohlíží. „Střechy z polykarbonátu zatím neodletěly,“ dodal.

Cizí střecha se při orkánu Sabine utrhla a napáchala škody v Budvaru
SLEDUJEME ON-LINE: Orkán zanechá řadu domácností bez proudu přes noc

V Zoo Dvorec měla zvířata v pondělí klid, orkán je netrápil. Jana Ambrožová ze Zoo Dvorec situaci přiblížila. „Musíme děkovat, že Zoo Dvorec se prozatím tato vichřice vyhnula, ale přišel vydatný déšť. Přesto jsme měli velké obavy," zmínila Jana Ambrožová.

Ilustrační foto.
Nezaměstnanost v okrese nepatrně stoupla. Je na hodnotě 1,9 procenta

Zvířata reagují podle ní spontánně a pokud mají možnost úkrytu, tak ho rádi využívají. „Najdou se však i tací, kteří nevyužijí vnitřní ubikace nebo pozorují dění zpoza oken, jako například lemuři. Doufáme, že nás v dalších dnech nepřekvapí jiná kalamita. V pohotovosti jsou všichni zaměstnanci a probíhají kontroly elektrických ohradníků a odstraňují se spadané větve,“ popsala.