„Psí chřipka, neboli parainfluenza, lidově také kotcový nebo psincový kašel, je vlastně infekční zánět hrtanu, průdušnice a průdušek. Má obdobné příznaky jako chřipka u nás u lidí, také nás obvykle trápí ve stejném období a lehce se přenáší kapénkovou infekcí. Psi vykazují kašel, dávení, mohou mít zvýšenou teplotu, trpět nechutenstvím a jsou malátní. Může se přidat i výtok z očí, nosu a zvracení,“ říká veterinářka Daniela Králová z Veteriny 3v1.

Obzvláště u velmi mladých psů, štěňat nebo naopak starých a chronicky nemocných psů může onemocnění přejít až v nebezpečný zápal plic. Jako prevence je doporučeno očkování a v případě propuknutí nemoci ihned navštívit veterinárního lékaře a pacienta co nejvíce izolovat, aby se nemoc nešířila. Parainfluenza se nepřenáší ze psa na člověka a naopak.

Ilustrační snímek
Zraněný mazlíček? V akutním případě pomůže i zvířecí záchranka nebo hasiči

Nemocní pejsci by, podobně jako nemocní lidé, neměli tolik chodit mezi ostatní. Pokud je pejsek nastydlý, mějte ho raději na vodítku a zabraňte styku s ostatními zvířaty, protože psí chřipka je velmi nakažlivá, a můžete tak při běžném venčení nakazit mnoho psů.

Nemoc se nejčastěji u psa projevuje nepříjemným suchým kašlem. Ten někdy přechází až k dávení. Mnoho majitelů se tak mylně domnívá, že pejskovi jen něco uvízlo v krku a snaží se to vyndat. Dalšími faktory může být stejně jako u lidí malátnost, ospalost či nechuť k jídlu.

Pomáhá i vitamin C

Je-li pejsek nemocný, nechejte ho v klidu, zkraťte venčení a při vážnějších projevech s ním navštivte veterináře. Vhodný je i heřmánek, který má zklidňující účinky. Můžete ho nemocnému pejskovi dát například do pelíšku. Pomáhá i vitamin C, lze ho dávat ve speciálních sirupech. V akutních případech může pejsek dostat léky na zklidnění kašle, popřípadě na teplotu či sekundární infekci.

V boji proti chřipce pomáhá očkování. Existuje protichřipková vakcinace, která se nejčastěji provádí u štěňat v období osmého týdne. Kromě očkování je důležitá především prevence v podobě budování dobré imunity.

Ilustrační snímek
Ztratil se vám pes? Poradíme, jak ho hledat

„A tu pejsek získá také ze správné a kvalitní výživy, která v sobě neobsahuje žádnou chemii, lepek a různá dochucovadla, ale naopak je plná kvalitních surovin. Dobrou volbou je dávat zvířeti průběžně i probiotika. Ta podporují jeho celkové zdraví, dobré trávení, zdravý mikrobiom psa ve střevech a tím i celkovou imunitu psa.

Imunitní systém je možné podpořit také doplňky potravy, jako je třeba lněný olej pro psy. V rámci nejen prevence proti nachlazení, ale i celkovému zdraví, pejska také nepřekrmujte, protože jedinci, kteří mají kila navíc mají i horší obranyschopnost,“ říká odborník na psí výživu a imunitu Jiří Švihálek z Yoggies.

Chřipka napadá nejvíce starší pejsky s horší imunitou nebo naopak mladé pejsky, kteří si imunitu ještě nevybudovali. Zvíře může onemocnět nejen z interakce s jinými psy, ale také například nastydnout z průvanu, ze studené vody, zmoknutí a podobně.