"Zvířata jsou v naší volné přírodě v nebezpečí, 208 druhů je na pokraji vyhynutí. Populace slonů se snížila z 1100 jedinců v roce 1990 na současných méně než 500," uvedl Martial Kouamé Mé z ministerstva lesů a vod.

"Populace tlustokožců činila 100 tisíc jednotlivců v 60. letech minulého století, kdy mělo Pobřeží slonoviny 16 milionů hektarů lesů," doplnil Kouamé. Pobřeží slonoviny kácí prales převážně kvůli pěstování kakaa, jehož je největším světovým vývozcem. Od roku 1960, kdy země získala nezávislost na Francii, se lesní porost snížil na dva miliony hektarů, tedy téměř o 90 procent.

Populaci slonů v zemi také ohrožují pytláci a rostoucí počet obyvatel a s ním spojená urbanizace, která omezuje jejich přirozené prostředí. Úřady západoafrické země v roce 2016 zahájily operaci na ochranu národního parku Mont Péko, který je domovem posledních slonů pralesních, menších příbuzných slonů afrických.

Agentura AP připomíná, že ilegální obchod se slonovinou je třetí nejvýnosnější formou nezákonného obchodování po drogách a zbraních. Poptávku vytvářejí hlavně státy v Asii a na Blízkém východě, kde se sloní kly používají v tradiční medicíně a také k výrobě dekoračních předmětů. Slonovina na černém trhu dosahuje ceny až 7000 eur (přes 181 tisíc korun) za kilogram.