Zdraví fenka s nově nabytou paničkou. Už mám plno člověčích přátel, které moc ráda vidím a kteří mě umí krásně pohladit a podrbat. I takové e-maily přicházejí jako poděkování brněnským strážníkům. Městská policie provozuje útulek pro zvířata. O štěňata a koťata je tam za pandemie nebývalý zájem.

Krevní transfuze je nejčastěji potřeba z důvodu těžkých zranění spojených se ztrátou krve, při rekonvalescenci po těžkých operacích, u koček třeba při infekční anémii, uvádí veterináři z kliniky Mnichovice.
Zachrání životy. I psi nebo kočky se mohou stát dárci

„Mezi důvody, které lidé uvádějí, se objevuje třeba tvrzení, že teď budou mít na zvíře více času,“ uvedl mluvčí Pavel Šoba. V péči zaměstnanců útulku je aktuálně přibližně deset psů a deset koček. Před pandemií byly tyto počty zhruba třikrát vyšší.

Také v útulku v Bulharech na Břeclavsku řady opuštěných zvířat notně prořídly. „V době koronavirové jsme umístili k novým majitelům o polovinu více mazlíčků než předtím. Běžně jsme se starali zhruba o dvacet psů, teď jsme přijali dva nováčky a máme jich jedenáct,“ řekla provozovatelka útulku Lenka Kubová.

Lidé jezdí pro psy přes celou republiku. Nedávno si z Bulhar odvezla žena fenku Nelinku do 350 kilometrů vzdáleného Rakovníka. Žadatelům je ale nedávají na počkání.

Německá doga
Nenechte se zmást prvním dojmem. Chovatelka: Doga je něžný obr s velkým srdcem

„Lidé si mnohdy neuvědomují, že tady máme i traumatizované a problémové pejsky. Když někdo projeví zájem, sondujeme, do jakého nového domova vlastně mají jít. Několik týdnů si píšeme, pak vícekrát přijedou a vidíme, zda k sobě pasují. Jednou jsme třeba zjistili, že uchazečka byla spojována s drogami. Odmítli jsme ji,“ vzpomněla Kubová.

Tisíce za čistou rasu 

 Za nového společníka navíc z dobrého chovu a čisté rasy jsou lidé v době omezených kontaktů zaplatit mnoha- tisícové částky. David Janíček střeží pod Pálavou chovnou fenku Corinna Carwera inteligentního plemene Border collie. Telefonáty je zasypáván už skoro rok. Štěňata plánuje na jaře.

„A to až se sama rozhodne hárat. Máme už hromadu rezervací. Za covidu přišel boom po štěňatech, ale kvůli tomu chov rozšiřovat nebudu. Psi by neměli být nějakou záplatou na nudu,“ pověděl.

Zákaz množíren 

Neuvážený krátkodobý zájem za pandemie je jen jedním z rizik pro němé tváře. Zvýšená poptávka po psech i kočkách může přinést vznik nelegálních chovných zařízení množíren.

Vůdce smečky ocení pořádnou nerezovou misku.
Pes není plyšová hračka. Co musíte udělat, když si chcete přivést domů štěně?

Možná pět minut po dvanácté vstoupila prvního února v platnost přísnější novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. Do legislativy nově přibyla definice pojmu množírna. Zákon upravuje podmínky prodeje zvířat a množírny zakazuje. Kritici však již upozornili, že podnikavci si najdou mezery, ostatně tak jako v minulosti. Třeba když převáděli část zvířat na své příbuzné.

Kdo má chov psů jako živnost, dále chovatelé tří a více fen, ti mají nově povinnost hlásit své chovy Státní veterinární správě.